flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала слідчого судді про скасування постанови про зупинення розслідування на підставі п. 3 ч. 1 ст. 615 КПК України не підлягає апеляційному оскарженню

26 червня 2023, 11:39

Ухвала слідчого судді про скасування постанови слідчого про зупинення досудового розслідування на підставі п. 3 ч. 1 ст. 615 КПК України у зв’язку з неможливістю забезпечити явку підозрюваної особи для проведення слідчих дій під час воєнного стану не підлягає окремому апеляційному оскарженню.

Постановою слідчого досудове розслідування було зупинено на підставі п. 3 ч. 1 ст. 615 КПК України у зв’язку з неможливістю забезпечити явку підозрюваної особи для проведення слідчих дій під час воєнного стану.

Слідчий суддя задовольнив скаргу захисника в інтересах підозрюваного і скасував цю постанову. Апеляційний суд відмовив у відкритті апеляційного провадження за скаргою прокурора та повернув апеляційну скаргу на підставі ч. 4 ст. 399 КПК України, оскільки така ухвала слідчого судді не підлягає оскарженню.

Сторона обвинувачення не оспорює, що така ухвала слідчого судді не входить до переліку рішень, які відповідно до ст. 309 КПК України підлягають апеляційному оскарженню під час досудового розслідування. Водночас вона стверджує, що сама постанова слідчого не могла бути оскаржена до слідчого судді на підставі п. 2 ч. 1 ст. 303 КПК України і, відповідно, слідчий суддя не мав повноважень розглядати таку скаргу та приймати за нею рішення. Керуючись цим, сторона обвинувачення вважає, що слідчий суддя постановив ухвалу, не передбачену положеннями КПК України, і вона може бути оскаржена з огляду на загальні засади судочинства. В обґрунтування своєї позиції обвинувачення посилається на усталену практику Верховного Суду із цього питання, у якій ідеться про те, що якщо слідчий суддя прийняв рішення, яке виходить за межі його повноважень, сторона не може бути обмежена в праві на апеляцію проти такого рішення.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без зміни ухвалу апеляційного суду, зауваживши, що ухвала слідчого судді про скасування постанови слідчого про зупинення досудового розслідування на підставі п. 3 ч. 1 ст. 615 КПК України не підлягає окремому апеляційному оскарженню.

Постанова колегії суддів Першої судової палати ККС ВС від 6 червня 2023 року у справі № 489/6721/21 – https://reyestr.court.gov.ua/Review/111431188.

Верховний Суд