flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України обговорила питання забезпечення рівності прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою

29 березня 2013, 09:53

Рада суддів України на засіданні 8 лютого 2013 року розглянула звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської щодо забезпечення рівності прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою.



У своєму зверненні Валерія Лутковська відзначала, що в судах України склалася ситуація, коли суди не можуть розглянути справу, стороною в якій виступають іноземні громадяни, у зв'язку з неможливістю забезпечення їх перекладачем.



Валерія Лутковська зверталась до Ради суддів України та Державної судової адміністрації Україниз пропозицією створити реєстр перекладачів. Згідно з пропозицією Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини суди, в разі необхідності, будуть запрошувати перекладачів до розгляду справ з цього реєстру.



Вивчивши зазначене звернення, Рада суддів України дійшла висновку, що створення такого реєстру ДСА неможливе, а врегулювання цього питання вимагає законодавчого визначення. Також Рада суддів вирішила звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією звернути увагу на існуючу в державі проблему забезпечення рівності прав громадян у судовому процесі за мовною ознакою і запропонувала розробити нормативну базу для створення та ведення Єдиного реєстру перекладачів для використання всіма державними органами.