flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває робота міжнародної конференції з питань застосування норм міжнародного права у справах неповнолітніх

18 квітня 2013, 08:49

Триває робота міжнародної конференції з питань застосування норм міжнародного права у справах неповнолітніх
17 квітня 2013, 14:17

16 квітня 2013 року в Києві розпочала роботу міжнародна конференція «Застосування норм міжнародного права у справах неповнолітніх». Організаторами заходу виступили Верховний Суд України, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Апеляційний суд міста Києва, Асоціація суддів міста Києва, Німецький фонд міжнародного правового співробітництва та Центр суддівських студій.

Учасники конференції, серед яких судді з України, Німеччини, Естонії та Молдови, впродовж чотирьох днів розглядатимуть проблемні питання застосування норм міжнародного права, Гаазької Конвенції від 25 жовтня 1980 року «Цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей», а також представництва у суді інтересів незахищеної сторони (неповнолітні, недієздатні, інваліди). Результатом роботи мають стати напрацювання спільних рекомендацій щодо застосування норм міжнародного права і вдосконалення судової практики.

На важливості проведення таких заходів, що сприяють пошуку конструктивних шляхів вирішення актуальних питань, у своєму вітальному слові наголосив виконуючий обов’язки Голови ВССУСтаніслав Міщенко. Він ознайомив гостей з процесом реалізації судово-правової реформи України, структурою системи судів загальної юрисдикції, зупинившись детальніше на повноваженнях та діяльності ВССУ. Водночас Станіслав Міщенко акцентував увагу на процесі реформування кримінальної юстиції України, важливим етапом якого було прийняття нового Кримінального процесуального кодексу. «Перші результати роботи за новим кримінальним законом уже отримали схвальні відгуки експертів та громадськості». У кримінальному процесі щодо неповнолітніх, зауважив Станіслав Міщенко, також було запроваджено низку позитивних змін та нововведень. Зокрема, пунктом 19 розділу XI «Перехідні положення» КПК передбачено, що для розгляду цієї категорії справ у кожному суді має бути сформовано колегії суддів, які спеціалізуватимуться на здійсненні кримінального провадження щодо неповнолітніх.

Правильне застосування положень, визначених кримінальним законодавством, сприятиме ефективному захисту прав неповнолітніх, підкреслив Станіслав Міщенко. З цією метою ВССУ готує інформаційні листи, які містять роз’яснення відповідних законодавчих норм.

У свою чергу секретар судової палати у цивільних справах ВССУ Ольга Дьоміна звернула увагу учасників конференції на важливості забезпечення єдності судової практики, що є одним із пріоритетних завдань у діяльності судів касаційної інстанції.

З доповіддю на тему «Застосування судами України норм міжнародного права. Розгляд цивільних справ за участю іноземців» виступила суддя ВССУ Олена Євтушенко. Вона детально проаналізувала джерела правового регулювання участі іноземців у цивільному процесі України, норми законодавства, що регулюють дію міжнародних договорів України на її території, зупинилася на питаннях визначення підсудності справ за участю іноземців. Доповідач звернула увагу на процесуальне становище іноземців, осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб в суді та процесуальне становище іноземної держави, її дипломатичних і консульських представництв. Водночас Олена Євтушенкорозглянула правові аспекти регулювання укладення й розірвання шлюбу за участю іноземців та осіб без громадянства, а також особливості усиновлення ними дітей.

У заході також взяли участь судді судової палати у цивільних справах ВССУ Світлана Штелик, Лідія Мазур йТаміла Писана.

Планується, що у рамках конференції учасники відвідають Апеляційний суд міста Києва, Національну школу суддів України, Подільський та Оболонський районні суди міста Києва, а також школу-інтернат для неповнолітніх дітей у Черкаській області.