flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вперше в Україні у м. Львові розпочалося слухання справи судом присяжних

26 квітня 2013, 09:52

 Вперше в Україні в Личаківському районному суді м. Львова здійснюється розгляд кримінального провадження судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних відносно обвинуваченого – громадянина Марокко, який звинувачується у вбивстві відомого лікаря-травматолога.
З метою забезпечення відбору присяжних, відповідно до вимог КПК України та Положення про автоматизовану систему документообігу, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010р. № 30 із відповідними змінами та доповненнями, із списку присяжних, який було затверджено Ухвалою Львівської міської ради в кількості тридцяти осіб для Личаківського районного суду м. Львова, в автоматичному режимі визначено сімох присяжних.
В ході судового засідання, після вирішення питання про відвід присяжних, за допомогою автоматизованої програми документообігу суду визначено трьох основних та двох запасних присяжних, які й братимуть участь у розгляді кримінального провадження відносно обвинуваченого – громадянина Марокко за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 115 КК України.
На даний час справа призначена до судового розгляду.

Довідково: Як відомо, із прийняттям нового КПК України, з 20.11.2012р. в Україні введено інститут присяжних.
Частиною 3 статті 31 КПК України передбачено, що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого - судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних.
З метою забезпечення організації роботи місцевих загальних судів, Державною судовою адміністрацією України, зокрема, було розроблено проект змін до Положення про автоматизовану систему документообігу, які в подальшому затверджено Рішенням Ради суддів України від 21.12.2012р. № 85.
Територіальними управліннями Державної судової адміністрації України, на виконання ст.ст. 58-1, 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», було визначено кількість присяжних для місцевих загальних судів та скеровано подання до відповідних місцевих рад. Місцевими радами, на підставі відповідних подань, були сформовані та затверджені списки присяжних для всіх місцевих загальних судів.
Згідно ч. 1 ст. 58-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» відповідні місцеві ради формують та затверджують список громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам статті 59 цього Закону і дали згоду бути присяжними.
Відповідно до ч. 3 ст. 58-1 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» список присяжних затверджується один раз на два роки і переглядається в разі необхідності за поданням територіального управління Державної судової адміністрації України.
Вимоги, яким має відповідати громадянин, щоб бути включеним до списку присяжних, визначені ч. 1 ст. 59 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме: присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду. Не підлягають включенню до списків присяжних громадяни:
1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов'язків народного засідателя, присяжного;
3) які мають не зняту чи не погашену судимість;
4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, адвокати, нотаріуси;
5) громадяни, які досягли шістдесяти п'яти років;
6) особи, які не володіють державною мовою.